26 апреля, 2024

Сучасний культурний метрополіс

Старовинні будівлі поруч з хмарочосами, пам’ятки архітектури та галереї, дух і традиції королівської монархії, переплетені з сучасним життям мегаполісу, серце Британської імперії, одна з найвідоміших модних та ділових столиць і просто красиве місто, яке не залишає байдужим жодного зі своїх мешканців та гостей, — усе це Лондон, до якого, як і сотні років тому, прикута увага всього світу.

Лондон — одна з найекстравагантніших столиць світу. Це сучасний величезний мегаполіс не лише зі старовинними будівлями і давніми традиціями, але й місто, що диктує модні тенденції, а також величезний бізнес-центр, серцем якого по праву вважається Сіті. Поза всякими сумнівами, цей район столиці вразить вас. Давні будівлі переплелися тут з блискучими хмарочосами: над місцевістю, як і сотні років тому, височіє величний купол собору Святого Павла, а от про сучасність нагадують нові будівлі, як, наприклад, хмарочос Мері Екс, який за досить дивну форму називають «Огірком». Найбільший культурний центр міста — Барбікан з численними галереями, театрами і кінотеатрами. Зовсім поруч — Музей Лондона, де можна дізнатися багато нового про столицю Великобританії.

Лондон — друга батьківщина всесвітньо відомих креативних і талановитих законодавців моди, випускників престижної школи моди St. Martins. Мабуть тому місто довгий час залишається одним із самих привабливих у світі центрів для шопінгу. Величезна кількість брендових бутиків, шоу-румів і торговельних центрів — усе це вражає своєю яскравістю. До того ж, мода у Лондоні відрізняється від моди у Нью-Йорку, Парижі та Мілані, хоча всі чотири міста проводять найгучніші у світі Тижні мод і є законодавцями тенденцій. Різноманітність стилів та їх поєднань на вулицях Лондона настільки величезна, що можна захоплюватися ними нескінченно.

Фешн-індустрія щорічно приносить економіці Великобританії близько 21 мільярда фунтів стерлінгів Це більше, ніж прибуток від туризму. Обумовлені такі показники зростаючою популярністю модних брендів, участю відомих кутюр’є у створенні колекцій для їхніх бутиків і попитом на дизайнерські аксесуари, а також активною підтримкою молодих дизайнерів.

Тож давайте прогуляємося вуличками Лондона і відвідаємо місця, де можна зробити такі бажані покупки. В першу чергу завітайте у Мері-лебон — популярний торговельний район міста з елегантними будівлями Вікторіанської епохи. Тут ви можете придбати все, чого забажає душа, — від сувенірів до модного одягу від найавторитетніших кутюр’є. Якщо вас цікавлять парфуми, завітайте у Diptyque, натуральна косметика — у Remedies, а от у Jezebell на Бландфорд-стріт ви маєте можливість купити речі з колекцій лондонського бренда Vivienne Westwood.

У Лондоні можна придбати і дорогий, і дешевий одяг. Так, у районі Спітлфілдз дуже багато магазинчиків секонд-хенд, однак відомий він перш за все своїм ринком Old Spitalfields Market. Щочетверга тут продають антикваріат, щоп’ятниці — модні речі та все, що пов’язано з мистецтвом, і, звісно, щонеділі на вас чекає найширший асортимент — продукти, одяг, ювелірні вироби, картини та книги.

Місце паломництва найбільш поінформованих модниць — бутик Beyond The Vallery на Ньюбург-стріт. Він створений як не-комерційне підприємство для молодих модельєрів та пропонує стильний одяг, аксесуари і товари для дому. Тут частенько проходять художні виставки, а речі, які пропонують вам придбати, завжди випускаються в обмеженій кількості, і більшість з них ексклюзивні. Ще один оазис для любителів модного дизайнерського одягу, взуття і аксесуарів — Бонд-стріт. А знамениті вуличні ринки, такі як Кемден (Camden), Портобелло Роуд (Portobello Road) і Брік Лейн (Brick Lane) порадують мисливців за елітними вінтажними речами і антикваріатом.

Якщо ж ви запитаєте мешканців Лондона, який район міста вони відвідують частіше за інші — більшість назвуть Уест-Енд з численними бутиками та Оксфорд-стріт — самою жвавою торговою вулицею Європи. Тут розташовані такі модні магазини, як Urban Outfitters, Selfriges, Debenhams та HMV. А ось на Оксфорд-стріт можна купити абсолютно все.

Жоден шопінг не обійдеться без посиденьок у кафе, барах чи ресторанах, які пропонують своїм гостям найрізноманітніші страви та напої. Обов’язково знайдіть час після покупок, щоб насолодитися філіжанкою кави, ланчем або вечерею.

Лондон — справжній рай для гурманів: понад сім тисяч ресторанів пропонують страви кухонь усіх куточків світу. Самі шановані — французька та італійська, а наймодніші — японська, азіатська та індійська. Ресторани сконцентровані переважно у Вест-Енді та Сохо. Чайнатаун зустріне вас великою кількістю китайських ресторанчиків. Дешеве і якісне меню пропонують у закладах з індійською і карибською кухнею. Швидко та економно перекусити можна в мережах швидкого харчування Pret a Manger, Starbucks, EAT, Caffe Nero, Costa, Aroma та Coffee Republic. І неодмінно завітайте в Rules. Цей заклад був відкритий майже 200 років тому і в ньому досі пропонують традиційні англійські страви. Ще один довгожитель — Simpson-in-the-Strand, відомий своїм розкішним інтер’єром, вартим королів, і соковитими ростбіфами, а також славнозвісними відвідувачами.

Незважаючи на велику кількість іноземних кухонь, Лондон зберігає свої неповторні традиції. Мова, звичайно, про англійські паби та five o’clock. Останні роки в авангарді всього нового йде район Хокстон у Вест-Енді з популярними барами, більшість з яких розташована у так званому Хокстонському трикутнику, окресленому вулицями Олд-стріт, Шордич-Хай-стріт і Грей-Істерн-стріт. Галасливі заклади навколо цієї площі гостинно вітають своїх відвідувачів і раді їх обслуговувати до самого ранку.

Ресторани і навіть бари та нічні клуби столиці неймовірно популярні і серед мешканців міста, і серед туристів, у тому числі знаменитостей. Так, співачка Мадонна полюбляє святкувати свій день народження саме у Лондоні. Якось вечірка проходила у коктейль-барі Lounge Lover, іншого разу — в модному клубі Shoreditch House.

Сповна ж насолодитися гостинністю Лондона можна відвідавши один із кращих ресторанів — Marcus Wareing, що розташований у готелі Berkeley, або Viajante Нуну Мендеса. Найкращий заклад для ділових зустрічей — ресторан The Wolseley, най-автентичніший паб столиці — Anchor & Hope, а найромантичнішим місцем вважається La Poule au Pot. І не дивно, що відпочинок у барах та ресторанах Лондона частенько стає однією з самих захоплюючих пригод для тих, хто приїздить до Туманного Альбіону.

Нехай для вас Лондон відкриється зовсім по-новому, не лише як столиця королівства зі старовинними архітектурними пам’ятками, а й як сучасний, модний, гостинний мегаполіс, який дивує і зачаровує своєю неповторністю.

Найвідоміші пам’ятки Лондона

1. Біг Бен

2. Тауер

3. Будівля Парламенту

4. Букінгемський палац

5. Трафальгарська площа

6. Вестмінаперський міст

7. Королівський палац

Сучасний Лондон

1. Район Сіті

2. Хмарочос Мері Екс («Огірок»)

3. Хмарочос Tower 42

4. Оглядове колесо «Лондонське око»

5. Royal Festival Hall

Найвідоміші музеї

1. Британський музей

2. Музей природознавства

3. Музей науки

4. Музей мадам Тюссо

5. Музей Лондона

Добавить комментарий